ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Ochii

Percepţia vizuală la albine este realizată de cei doi ochi compuşi, mari, dispuşi lateral şi de cei trei ochi simpli, rotunzi (ocelii), situaţi în partea dorsală a capului, dispuşi sub formă de triunghi.









Ochii compuşi sunt situaţi pe lateral, în partea superioară a capului. Suprafaţa unui ochi compus apare, privită la microscop, ca un ansablu de hexagoane, fiecare hexagon fiind corneea unei omatidii. La suprafaţa ochiului, la locul de îmbinare a omatidiilor, din loc în loc, sunt peri lungi, cu rol tactil, ce conferă ochiului un aspect păros.





Ochii compuşi sunt formaţi din o serie de faţete hexagonale (omatidii), în număr de 4000-6000 la albina lucrătoare, 3000-4000 la matcă şi 6000-8000 la trântor. Fiecare omatidie este un sistem optic complet format dintr-o cornee transparentă care formează lentila convergentă, un cristalin de formă conică şi o retinulă compusă din 8 celule sensibile la lumin, capetele acestora dând nervii retinei. Partea centrală a omatidiei este rhabdomul, alcătuit din celule ale văzului lungi, dispuse în jurul unui ax, cu rol de direcţionare a razelor luminoase captate de cristalin către celulele retiniene ale ochiului. Omatidiile, între ele, sunt izolate de celule pigmentare.







Informaţiile vizuale primite prin intermediul ochilor compuşi sunt transmise spre creier direct, prin intermediul nervilor optici. Deoarece fiecare omatidie percepe un singur punct al obiectivului vizat, imaginea apare mozaicată în sistemul nervos central.



Ochii compuşi sunt folosiţi de albină pentru a vedea la distanţe mari.



Ochii simpli (ocelii)

Ocelii sunt formaţi dintr-o lentilă biconvexă, un corp vitros şi o retină. Imaginile rezultate din prelucrarea stimulilor luminoşi de către oceli nu sunt clare, rolul ocelilor fiind mai mult de măsurare a intensităţii luminii. Ei funcţionează mai mult ca celule fotoelectrice decât ca ochi. oceliSunt foarte sensibili la variaţiile luminii, ceea ce le permite semnalarea începutului sau sfârşitului zilei, înnourările, înseninările de peste zi, umbrele. Deci au rol de orientare în amurg şi ajută albina să vadă obiectele apropiate, delimitându-le pe acelea pe care urmează să se aşeze (flori, scânduriţa de zbor, diferite obiecte), obiectele ce se află în interiorul stupului sau în floare.