ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Cuibul familiei de albine (Partea I)

Cuibul este spaţiul în care trăieşte şi se perpetuează familia de albine.

În stare naturală, sălbatică, albinele îşi construiesc cuibul în scorburile copacilor, sub streaşina caselor, în poduri, în crăpăturile stâncilor sau în orice alt loc care le oferă spaţiu suficient pentru creşterea puietului şi le feresc de interperii.

Omul exploatează albinele în stupi primitivi sau sistematici. Interiorul unui stup populat este ocupat cu faguri clădiţi din ceara secretată de glandele cerifere ale albinelor lucrătoare, fiecare fagure fiind alcătuit din mai multe mii de celule de forma unor prisme hexagonale, cu fundul în formă de piramidă triunghiulară. Celulele sunt aşezate spate la spate pe cele două feţe ale fagurelui, astfel că fiecare faţă a fundului unei celule alcătuieşte o parte din fundul a trei celule de pe partea opusă.

Fundul celulei are astfel o formă triromboidală, unghiul celui mai mare romb fiind de 109°, iar a celui mai mic 70°32'. Albinele au preferat pentru construcţia celulelor forma hexagonului regulat deoarece această formă geometrică are perimetrul cel mai mic, are un număr mai mare de pereţi comuni, ceea ce economiseşte material la construcţia lor şi asigură cea mai mare rezistenţă la rupere în cazul umplerii inegale a celulelor înlăturate.

Fagurii sunt aşezaţi vertical şi şunt, în general, paraleli. Distanţa dintre faguri este de 12mm, acest spaţiu permiţând trecerea cu uşurinţă a albinelor şi efectuarea diferitelor lucrări în stup. În restul stupului spaţiul necesar circulaţiei este de 8mm, spaţiile mai mari decât această dimensiune fiind blocate de către albine cu construcţii de ceară iar spaţiile mai mici propolizate. .Grosimea fagurelui clădit este, în medie, 25mm.

Fagurii noi construiţi au culoarea albă, alb-gălbuie, dar pe măsură ce sunt crescute generaţiile de albine devin bruni apoi negrii, ca urmare a tegumentelor rezultate în urma năpârlirii larvelor şi nimfelor ce aderă de pereţii celulelor. Acumularea, cu fiecare generaţie de albine crescută, a acestor tegumente, duce la micşorarea diametrului şi a adâncimii celulelor, motiv pentru care albinele le alungesc. La fagurii noi, grosimea pereţilor celulelor este de 0,35-0,40mm iar la cei vechi este de 0,80mm. Acumularea de cămăşi nimfale şi de excremente eliminate de larve duce la îngroşarea fundurilor fagurilor vechi, la creşterea lor în greutate.

Astfel, după 6 generaţii de puiet, masa fagurilor se dublează, iar după 17 generaţii, se triplează. Aceste transformări, la fagurii vechi, de dimensiune a celulelor precum şi acumularea, în ceară, a bacteriilor şi altor agenţi patogeni, precum şi a diferitelor substanţe folosite în tratamente are efecte negative asupra vigurozităţii albinelor (albinele eclozionate din aceşti faguri sunt mai mici), sănătăţii (aceşti faguri sunt sursă de infecţie pentru puiet) şi productivităţii albinelor.

La stupii sistematici fagurii sunt prinşi în rame de lemn, putând fi astfel scoşi din stup, examinaţi, aşezaţi apoi la loc şi poate fie extrasă mierea din ei fără a distruge fagurele.

Pe fagure sunt mai multe tipuri de celule. După mărime, formă şi destinaţie, celulele pot fi categorizate în: celule de lucrătoare, de trântori, de mătci (botci) şi celule intermediare.

Celulele de albine lucrătoare sunt întrebuinţate la creşterea puietului albinelor lucrătoare şi la depozitarea rezervelor de hrană (miere şi polen). Diametrul acestor celule este de 5,38-5,42mm, latura 3mm şi o adâncime de 12mm (celulele în care se cresc puiet) sau 16mm (celulele folosite la depozitarea mierii). În funcţie de vechimea fagurilor, grosimea pereţilor şi volumul celulei de lucrătoare se modifică astfel:

Tipul fagurilor Grosimea pereţilor celulei Volum
Faguri noi 0,12mm 0,282 cm3
Faguri vechi (10-12 generaţii puiet) 0,18-0,20mm 0,250 cm3

Capacitatea de stocare a celulei de lucrătoare este de 0,40-0,43g miere şi 0,19-0,20g polen. Un fagure Dadant are între 8000-9000 celule de albine lucrătoare; pe 1dm2 de fagure sunt între 800-850 celule.

Celulele de trântori servesc la creşterea puietului de trântor şi, în perioadele de cules intens, la depozitarea mierii. Se găsesc, de obicei, pe partea laterală şi inferioară a fagurilor.Sunt mai mari decât celulele de lucrătoare, diametrul mediu al acestor celule fiind de 6,6mm (cu limite de 6,25-6,70) şi adâncimea de 13-16mm. Pe 1dm2 de fagure sunt 520 celule de trântori.

Celulele de matcă (botci) sunt construite şi folosite de către albine la creşterea larvelor de matcă.

Numărul acestora variază în funcţie de necesarul de mătci al familiei. Când familia de albine roieşte, sunt crescute câteva sute de botci, pe marginile laterale şi de jos a fagurilor (botci de roire). Când familia îşi schimbă liniştit matca sau când a pierdut-o în mod subit (e orfană) albinele cresc doar câteva botci, în mod frecvent pe partea centrală a fagurelui (botci de schimbare liniştită şi botci de salvare). Cele mai bune sunt botcile de schimbare liniştită deoarece larvele sunt hrănite din timp cu lăptişor de matcă iar mătcile obţinute din aceste botci sunt mătci dezvoltate deoarece au beneficiat din timp de hrana larvară, au fost crescute de la vârsta optimă. Mătcile obţinute din botcile de salvare sunt mătci mai mici, frecvent au abdomenul triunghiular, nu sunt de calitate deoarece albinele, în disperarea lor, văzându-se orfane, iau în creştere şi larve cu o vârstă mai mare de 3 zile.

La interior botcile sunt de formă cilindrică iar la exterior au forma unei ghinde. Diametrul lor este de 10-21mm iar adâncimea acestora este de 20-25mm. Culoarea lor este aproximativ aceeaşi ca a fagurelui pe care sunt clădite deoarece albinele aduc şi secretă prea puţină ceară nouă, preferând să folosească ceara celulelor mărginaşe. În primele zile, până la căpăcire, suprafaţa exterioară a botcilor este netedă şi foarte subţire dar după ce albinele căpăcesc botca încep s-o îngroaşe cu un strat de ceară, pe care conturează baza unor celule mici şi astfel botcile iau forme diferite. Pe timpul unui cules intens botcile sunt aproape acoperite de fagurii albi, noi, crescuţi pe lângă ele, albinele având nevoie de spaţiu pentru depozitarea nectarului.

În mod obişnuit, după ce mătcile au ros căpăcelul de ceară din vârful botcii şi au eclozionat, botcile sunt distruse de către albinele lucrătoare.

În afară de celulele de lucrătoare, trântori şi matcă albinele clădesc şi celule de trecere. Acestea sunt celule de formă neregulată, aflate la locul de întâlnire dintre cele trei tipuri de celule principale. De asemenea mai clădesc celule de fixare a fagurelui de leaţurile ramei.

Cuibul, pentru o mai bună ventilaţie, este stabilit de către albine în dreptul urdinişului şi ste format din mai mulţi faguri, în care se găsesc ouă, puiet în diverse stadii de dezvoltare (necăpăcit sau căpăcit), albine şi provizii de hrană (miere şi păstură). Albinele îşi organizează cuibul, în mod natural, astfel: pe fagurii centrali, unde regimul termic este propice creşterii şi dezvoltării, se află puietul. Cantitatea de puiet descreşte spre fagurii periferici, astfel că ansamblul celulelor ocupate de ouă, larve şi nimfe ia o formă aproximativ sferică (primăvara şi toamna) sau elipsoidală (vara). În fagure, deasupra puietului şi lateral de acesta, albinele depozitează păstură şi miere sub formă de coroniţă. Pe măsura apropierii de marginile laterale ale cuibului, cantitatea de hrană creşte ajungând ca pe fagurii mărginaşi să se găsească doar miere şi păstură.

pagina 1 . pagina 2