ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Himenopterele

Albina melifică, care se mai numeşte şi domestică aparţine ordinului himenopterelor, la rândul lui o subdiviziune a superordinului himenopteroidelor. Himenopterele constituie un ordin foarte bogat în specii. Se cunosc în prezent circa o sută de mii de specii, dar specialiştii cred că există mult mai multe, căci inventarierea faunei a numeroase regiuni ale globului este departe de a fi terminată.

Caracterele generale ale himenopterelor

Himenopterele prezintă următoarele caractere generale :
. metamorfoze complete ;
. metatorace sudat la primul segment abdominal, care, redus la jumătatea superioară, este separat de al doilea segment abdominal printr-o gâtuitură mai mult sau mai puţin accentuată;
. nervaţia aripii delimitează în aripa anterioară maximum şaisprezece celule închise;
. tuburile lui Malpighi, numeroase (de la zece la o sută).



Sunt de o mare importanţă si alte caracteristici, mai puţin constante:

. două perechi de aripi membranoase cuplate prin cârlige (hamuli);
. piese bucale pentru lins şi mestecat;
. dimorfism sexual evident;
. creier bine dezvoltat;
. fenomene frecvente de partenogeneză.
Lucru evident, ordinul himenopterelor include, practic, toate insectele sociale, cu excepţia termitelor, care sunt izoptere. Ordinul cuprinde de altfel foarte multe insecte care parazitează sau atacă alte insecte şi care prezintă o nemaipomenită complexitate a comportamentului de prădare, de pontă sau de cuibărire. Sistemul lor nervos şi organele de simţ sunt dezvoltate în mod deosebit. Ele constituie, printre insecte, unul din grupurile cele mai evoluate.



Principalele grupe de himenoptere
Se disting printre himenopterele cu abdomen pedunculat două mari grupe, a căror biologie este foarte diferită. Aculeatele se caracterizează prin faptul că femelele au ac, în timp ce femelele terebrantelor au un ovipozitor. Terebrantele sunt toate parazite. Se poate da ca exemplu ihneumonidele. Aculeatele au şapte supra-familii dintre care cele mai importante sunt Formicoidea (furnicile) Vespoidea (viespile) şi Apoidea (albinele). Deci toate himenopterele sociale se numără printre acul cate ; într-adevăr fie că este vorba de viespi, furnici sau albine, se ştie că toate au un ac veninos. In schimb caracterul social nu este general, decât la furnici. Există viespi solitare precum şi albine solitare.
Trebuie să facem aici e precizare importantă. Pentru zoologi termenii viespe si albină acoperă mari ansambluri de specii, de genuri si de familii. Numai super-familia Apoidea cuprinde şase familii, o sută treizeci de genuri şi circa douăsprezece mii de specii cunoscute. Printre aceste specii, prea puţine sunt sociale : aproape toate sunt solitare. Printre speciile sociale ale familiei Apoidea nu se găseşte numai albina noastră melifică ci şi bondarii (Bombus), care pentru zoologi sunt tot albine.