ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Creşterea trântorilor

Pentru obţinerea unui material biologic valoros este necesar ca în stupinele de împerechere să existe un număr suficient de trântori de calitate, selecţionaţi din familii recordiste, cu origine cunoscută.

Pentru realizarea acestui deziderat este necesar să se ia o serie de măsuri cum ar fi dotarea familiilor furnizoare de trântori (familii-tată) cu mătci selecţionate, care au caractere valoroase, precum şi planificarea lucrărilor de creştere a trântorilor în funcţie de perioada în care se cresc mătci şi momentul din sezon.

Pentru ca trântorii să fie apţi pentru împerechere în momentul în care primele mătci produse în stupină ies la zborul de împerechere, este necesar ca începerea lucrărilor de creştere a trântorilor să se devanseze cu două-trei săptămâni faţă de lucrările de creştere a mătcilor. Această perioadă coincide cu înflorirea pomilor fructiferi.

Stabilirea acestui decalaj de timp se face luând în considerare ciclul de metamorfoză al mătcilor, 16 zile de la stadiul de ou până la eclozionare, şi pe cel al trântorilor, care este de 24 de zile, durata maturizării sexuale care este de 7-10 zile la matcă şi 10-14 zile la trântor. În afară de aceste perioade apicultorul mai trebuie să ia în calcul şi timpul necesar pentru pentru pregătirea de către lucrătoare a fagurilor în vederea ouatului (2-3 zile).

Pentru creşterea trântorilor, cuiburile familiilor-tată se reduc la maximum (prin această măsură se obligă matcă să depună un număr cât mai mare de ouă de trântor şi se protejează termic mai bine cuibul, albinele acoperind în totalitate fagurii din cuib), se stimulează cu sirop de zahăr şi turtă proteică după care, între doi faguri cu puiet tânăr, se introduce un fagure artificial cu celule de trântor, un fagure clădit, cu celule majoritar de trântori sau o ramă clăditoare (o ramă goală, doar cadrul de lemn, albinele construind în aceasta fagurii cu celule de trântori).

La o săptămână după introducerea fagurilor se controlează cuiburile familiilor respective dacă în aceşti faguri matca a depus ouă. Cei care nu au fost ouaţi se iau şi se schimbă cu faguri cu ouă, luaţi de la alte familii. În acest fel se asigură atât creşterea larvelor de trântori în familiile în care s-au introdus fagurii ouaţi cât şi ouarea tuturor fagurilor goi, cu celule de trântori. Într-o familie-tată pot fi menţinute doi-trei faguri cu celule de trântori.

Matca poate fi pusă şi în izolator pentru ca să depună ouăle de trântor în rama aşezată în cuib, iar familia se întăreşte punându-i o ramă cu puiet căpăcit matur aproape de eclozionare, luat de la o altă familie puternică şi productivă.

Pentru a limita creşterea trântorilor în familiile de albine din stupină şi a favoriza astfel împerecherea mătcilor doar cu trântorii produşi în familiile-tată apicultorul are la dispoziţie mai multe metode: folosirea doar a fagurilor de calitate, cu celule predominant de lucrătoare, tăierea fagurilor cu celule de trântori (din ramele clăditoare sau de pe marginile ramelor clădite, din stup), descăpăcirea celulelor cu puiet de trântor, folosirea la urdiniş a gratiilor Hanneman, a capcanelor pentru trântori sau a colectoarelor de polen.

Pentru a asigura împerecherea unui număr de 50-70 mătci este necesară creşterea de trântori într-o singură familie. Prin creşterea specială a trântorilor NU se asigură o împerechere controlată 100%, se obţine doar un procent destul de ridicat de împerecheri cu trântori selecţionaţi. Siguranţa împerecherii mătcilor cu trântorii doriţi, din familii selecţionate, se obţine doar prin folosirea inseminării artificiale.

Înainte cu circa 3 săptămâni înainte de data la care este planificată creşterea ultimei serii de mătci creşterea trântorilor în familiile special destinate acestui scop poate înceta.