ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Aparatul reproducător femel

Aparatul reproducător femel este constituit din: ovare, oviducte pare, oviduct impar, vagin şi punga spermatică.

- Ovarele sunt două organe voluminoase, piriforme, situate în partea superioară a abdomenului, deasupra guşii.Sunt formate fiecare din 150-180 ovariole (tuburi ovariene) la matcă şi din 2-12 ovariole la albina lucrătoare. Pe traiectul lor se pot observa strangulaţii ce corespund ovulelor în diferite stadii de dezvoltare: la vârful tubului ovarian sunt ovogoniile, în continuare ovocitele, iar în ultima parte, ovulele. În sezonul activ, pentru o pontă de 1500 ouă pe zi, fiecare ovariolă produce cc. 4-5 ouă.

- Oviductele pare şi oviductul impar realizează legătura între ovare şi vagin şi au rol în eliminarea ovulelor. La matcă sunt dispuse sub forma literei Y şi, histologic,sunt diferite între ele.

Pereţii oviductelor pare sunt subţiri, formaţi doar dintr-un fascicul foarte slab de fibre musculare unistratificate ce formează săculeţi delicaţi, cu cute orientate longitudinal, ce permit creşterea substanţială a volumului. La matca tânără oviductele sunt foarte alungite însă după începerea pontei ele se contractă, iar ovarele cresc în dimensiuni.

Oviductul impar dispune de o musculatură foarte puternică, iar segmentul transversal al lui (ce are o deschidere anterioară de 0,33mm) nu se mai poate lăţi aproape deloc. Din această cauză oul (ce are diametrul de 0,39-0,42mm) în momentul trecerii prin acest oviduct ia o formă elipsoidală.

- Spermateca este situată deasupra oviductului impar, respectiv desupra vaginului, având în partea anterioară aparatul vulnerant (acul). Constituie rezervorul pentru depozitarea spermei, având diametrul de 1,2-1,3mm şi un volum de cc.1mm3. Suprafaţa spermatecii este strălucitoare, argintie. Peretele spermatecii este tare, transparent şi acoperit la exterior de o reţea fină de trahei cu rol de aprovizionare cu oxigen a spermatozoizilor din lichidul seminal aflat în spermatecă. La mătcile virgine, nefecundate, conţinutul ei este un lichid limpede, ca apa,iar la cele împerecheate, fecundate, lichidul din interiorul spermatecii are un aspect albicios, aspect dat de mănunchiurile de spermatozoizi din interiorul ei.

- Ductul spermatic (ductus spermaticus) realizează legătura între spermatecă şi oviduct. În porţiunea încovoiată a acestuia este înconjurat de fascicule musculare puternice ce contribuie la transportul spermei în spermatecă, acţionând ca o adevărată pompă, şi, probabil, intervin în eliberarea spermei. În duct se deschid două canale ale glandelor mucoase ale spermatecii, glande ce îmbracă spermateca la exterior şi a căror secreţie are rol nutriviv pe perioada depozitării spermatozoizilor pentru mai mulţi ani şi care acţionează, totodată, ca un "activator" a migrării acestora.

Oviductul impar se deschide în punga genitală. Aceasta este formată dintr-o porţiune exterioară (punga copulatoare - bursa copulatrix) ce se deschide la baza acului şi o porţiune situată anterior, vaginul.

Vaginul reprezintă ultima porţiune a aparatului reproducător femel. Este format dintr-un perete elastic, pliat, cu adâncituri. Datorită elasticităţii sale forma lui se poate schimba cu uşurinţă, în funcţie de extensia abdomenului. Orificiul vaginal, legătură lui cu camera acului, este o fantă transversală ce apare ca o umflătură cutată în mijlocul bursei copulatrix, fiind închisă în poziţie de repaus.

Diametrul orificiului vaginal este de 0,65-0,68mm.