ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Stupii

Albinele îşi stabilesc adăpostul, în mod natural, în scorburi de copaci, crăpături de stânci, stîlpi, poduri sau în alte locuri care le oferă protecţie împotriva interperiilor. Încă din vechime, omul a adus albinele în preajma locuinţei sale, încercând astfel să valorifice produsele oferite de albine, în special mierea şi ceara. Stupii sunt construcţii din lemn sau poliuretan făcute de om pentru adăpostirea albinelor în vederea exploatării economice a acestora. La început albinele au fost adăpostite în stupi simpli (trunchiuri de copaci scobite, coşniţe), în care nu era posibilă intervenţia omului, fagurii erau ficşi, nu se puteau lua, extrage mierea şi refolosi. Acum se folosesc stupi sistematici, cu rame mobile, ce fac posibilă intervenţia omului în cuib şi folosirea raţională a tuturor produselor apicole.

În practica apicolă sunt folosite mai tipuri de stupi. La noi în ţară, cei mai folosiţi stupi sistematici sunt:

Stupul orizontal

Stupul vertical cu magazine

Stupul multietajat

În stupi albinele îşi formează cuibul, se dezvoltă şi desfăşoară activităţi specifice cum ar fi culesul de nectar, polen şi propolis, creşterea larvelor, clădirea fagurilor, etc.

Indiferent de tipul stupului (orizontal,vertical cu magazine sau multietajat), prin modul lui de construcţie trebuie să asigure familiei de albine următoarele condiţii:

- să ferească colonia de interperii (ploaie, vânt, curenţi de aer, umezeală, arşiţă);

- să aibă un volum suficient, să fie încăpător, să asigure spaţiul necesar dezvoltării maxime a familiei de albine pimăvara-vara şi depozitării rezervelor de miere şi păstură; să permită micşorarea sau mărirea volumului prin adăugarea de rame sau corpuri, în raport cu ciclul de dezvoltare a coloniei pe timpul anului şi cu evoluţia culesurilor;

- să aibă o greutate care să permită transportul cu uşurinţă dintr-un loc în altul (important pentru pastoral);

- la inspecţie, prin dispunerea ramelor, podişoarelor, diafragmelor, corpurilor şi a altor accesorii să se stânjenească cât mai puţin activitatea coloniei de albine;

- dimensiunile constructive ale părţilor componente să fie standard, să aibă aceleaşi dimensiuni pentru a putea folosi cu uşurinţă materialele apicole noi comercializate în magazinele specializate şi pentru a se putea muta dintr-un stup în altul;

- să fie construit dintr-un material rezistent, uşor (lemn, poliuretan) care să ofere protecţie la şocurile mecanice şi la atacurile şoarecilor.

Ca regulă generală, pentru înfiinţarea unei stupini este foarte important ca stupii să fie de acelaşi tip, cu ramă unică, de aceleaşi dimesiuni.

Indiferent de tipul stupului, el este alcătuit din următoarele părţi principale, fixe sau mobile: fund, corp, podişor şi capac. Opţional mai poate fi dotat cu diafragme, hrănitoare, gratii Hanneman precum şi alte accesorii folosite într-un scop sau altul.

În paginile dedicate celor trei modele de stupi puteţi găsi detaliile constructive ale acestora (dimensiuni) precum şi alte informaţii legate de părţile lor componente.