ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Stupul multietajat

Lucrările de întreţinere se fac prin mutarea corpurilor de stup, ceea ce simplifică şi uşurează cu mult munca. În cazul unei familii de albine întreţinută în stup multietajat, aceasta va ierna în 2-3 corpuri (suprapuse), corpul superior fiind plin cu rame cu miere (rezerva de hrană).

Având provizii de hrană suficiente, familia va ierna bine şi se va dezvolta devreme primăvara. Pe măsura consumării hranei din corpul superior, matca se urcă acolo şi depune ouă, iar fagurii se vor umple curând cu puiet. Dacă familia este puternică şi există un cules cât de mic de întreţinere, corpul de sus va fi ocupat în întregime cu puiet de diferite vârste, iar în corpul de jos vor fi faguri clădiţi. Albinele vor depozita mierea atât în fagurii cu puiet din corpul de jos, cit şi în cei clădiţi din corpul de sus, iar matca va fi silită să-şi extindă ouatul şi în fagurii clădiţi din corpul de sus.

Imediat după ce ambele corpuri au fost ocupate cu albine tinere si puiet, între ele se intercalează al treilea corp care poate avea atât faguri clădiţi cât şi artificiali.

Pe măsura ieşirii puietului din corpul de jos, matca este nevoită să coboare pe fagurii din acest corp şi să continue ouatul; în acelaşi timp, albinele vor ocupa cu nectar şi miere celulele eliberate de puietul din corpul de sus. Atunci când culesul continuă şi toate cele trei corpuri au fost ocupate cu albine, miere si puiet, se va adăuga treptat câte un corp de stup, intercalându-l totdeauna deasupra primului corp (astfel se introduce al patrulea si chiar al cincilea şi al şaselea corp de stup).

În anii cu un cules abundent, corpul ce se intercalează este ocupat numai cu faguri artificiali. La pregătirea familiilor de albine pentru iernat în stupi multietajaţi, peste corpul inferior cu puiet se va aşeza un al doilea corp ocupat în întregime cu miere şi păstură.

O alta metoda de întreţinere a familiilor de albine în stupi multietajaţi constă în izolarea mătcii în corpul de jos cu ajutorul gratiei despărţitoare. Această lucrare se face la începutul primăverii când timpul se încălzeşte şi după inversarea corpurilor de stup unul în locul celuilalt. După ce corpul de jos şi cel de mijloc au fost ocupate de albine si puiet, se introduce cel de-al patrulea corp, având grijă ca fagurele pe care se află matca să fie trecut în corpul de jos, care trebuie sa fie completat cu faguri cu celule de lucrătoare bune pentru ouatul mătcii şi creşterea puietului. Peste acest corp se aşează gratia despărţitoare şi corpul al patrulea, completat numai cu rame cu faguri artificiali, iar deasupra acestuia se pune corpul cu rame cu puiet necăpăcit, peste care se aşează corpul cu rame cu puiet căpăcit. Pe măsura eliberării celulelor de puiet, din cele trei corpuri de stup de deasupra, albinele vor depozita acolo nectarul, iar în corpul de jos matca îşi va continua ouatul normal.