ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Stupăritul pastoral cu stupii amplasaţi pe vetre de stupină temporară

Stupăritul pastoral cu stupii amplasaţi pe vetre de stupină temporară este practicat, datorită efecienţei sale şi producţiilor de miere ridicate care se obţin în urma practicării lui, atât de apicultorii amatori cât şi de cei semiprofesionişi şi profesionişti.

De toamna, când albinele intră la iernat, până primăvara, la începerea înfloririi livezilor de pomi fructiferi şi a rapiţei, familiile de albine sunt amplasate pe vetrele de iernare, care sunt ferite de vânturi şi curenţi reci şi permit urmărirea îndeapoape a dezvoltării coloniei de albine. Odată cu înflorirea culturilor melifere de rapiţă stupii se încarcă în diferite mijloace de transport (camioane, remorci, vagoane, platforme mobile descoperite - soluţie modernă, cu încărcarea cu macaralele fixate de camion şi motostivuitoarele) şi se deplasează la aceste culturi pentru valorificarea nectarului şi mierii,iar la destinaţie se aşeză pe paleţi.

Culesurile timpurii la pomi fructiferi şi rapiţă dezvoltă puterea coloniei pentru valorificarea următorului cules, cel mai important din an, cel de salcâm (I şi II). După ce acest cules s-a sfârşit, familiile de albine pot fi deplasate la următoarele culesuri, de zmeură, fâneaţă, mană şi zburătoare în zona montană, la coriandru, tei şi floarea soareui în zona colinară şi de stepă precum şi în zona inundabilă a Deltei Dunării în lunile septembrie şi octombrie, pentru valorificarea cuesurilor târzii, după care stupinele se retrag din nou pe vetrele de iernare unde rămân până în primăvara următoare. În funcţie de planul de producţie elaborat de fiecare apicultor în parte şi de posibilităţile de transport, stupii pot fi deplasaţi la toate culesurile amintite sau numai la unele dintre ele.

În orice condiţii (cu excepţia cazurilor de calamitare, îngheţ, ploi reci şi de durată) se obţin, prin practicarea acestui tip de stupărit, sporuri de producţie însemnate. Acesta este principalul avantaj al stupăritului pastoral. Totuşi, ca şi dezavantaj, se poate menţiona costul destul de ridicat al transportului.