ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recenteApicultorii din nordul republicii vor avea condiții mai bune pentru a-și dezvolta afacerile

Edineț, 12 iunie 2015. Peste 100 de apicultori din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) vor beneficia de condiții mai bune pentru a-și dezvolta afacerile. Acest obiectiv va fi posibil după ce va fi realizat proiectul „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, lansat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și finanțat prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare a României.

Proiectul urmărește să creeze un sistem integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) prin dezvoltarea unui sistem de achiziții, stocare, procesare și ambalare de produse apicole la nivel regional.

La evenimentul de lansare a proiectului au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Marius Lazurca, autorități locale, apicultori și jurnaliști.

Vasile Bâtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a mulțumit Excelenței Sale, Ambasadorului Marius Lazurca, pentru încrederea acordată acestei inițiative, precum și pentru suportul continuu pe care îl acordă statul român Republicii Moldova. „Relațiile moldo-române în domeniile de competență ale MDRC continuă să se dezvolte prin intermediul consultărilor interministeriale, întrevederilor la înalt nivel, participării la diverse evenimente dar și prin acordurile semnate anterior. Proiectul lansat astăzi va duce la crearea și îmbunătățirea serviciilor de stocare, procesare și ambalare a produselor apicole, fapt care evident se va reflecta asupra calității produsului final - mierea. Sperăm că implementarea cu succes a proiectului va permite multiplicarea lui în celelate regiuni de dezvoltare din țară”, a declarat Vasile Bâtca.

„Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor este un partener activ care, pe parcursul mai multor ani, a demonstrat responsabilitate și deschidere. Proiectul în cauză este rodul unei conlucrări active cu partenerii noștri, în special cu cei din Regiunea de Dezvoltare Nord, care au manifestat inițiativă în acest sens. Sperăm că proiectul se va desfășura conform condițiilor stabilite”, a menționat E.S. Marius Lazurca.

„Ne dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din regiune prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii din spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În cadrul ceremoniei de lansare a proiectului, dr. Valentina Cebotari de la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, vicepreședinta Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, a vorbit despre importanța sectorului apicol în Republica Moldova. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost semnat un memorandum de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României, pe de-o parte, şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova, reprezentat de ADR Nord şi Consiliul raional Edineţ, pe de altă parte, document prin care va fi asigurată cooperarea părților în domeniul realizării proiectului de dezvoltarea durabilă a sectorului apicol în nordul țării.

Proiectul prevede crearea unui sistem de achiziții, stocare, procesare, ambalare și formare a loturilor de produse apicole la nivel regional. De asemenea, 100 de apicultori locali vor fi instruiți cum să utilizeze programele de implementare a standardelor internaţionale de calitate şi de inofensivitate alimentară în cadrul a 10 seminare și a unei vizite de studiu organizate în perioada pasivă a sezonului apicol.

Totodată, în cadrul proiectului va fi organizată o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor.

Valoarea totală a proiectului „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” se cifrează la 157,382 de euro, oferiți prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare a României. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.

Inițiativa a fost pregătită în cadrul unui proiect de twinning din domeniul dezvoltării regionale, finalizat în 2014, la care au participat, în calitate de parteneri, instituții publice din România și din Franța.

Amintim că o primă experiență de promovare a producătorilor de miere în nordul republicii a fost Festivalul Mierii, organizat de ADR Nord la sfârșitul lunii septembrie 2014, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.