ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Boala neagră

Această boală, cunoscută şi sub denumirea de boala de pădure sau paralizia, apare vara în perioadele dintre culesuri, fiind condiţionată de o serie de factori nefavorabili ca seceta, mierea de mană sau lipsa culesului.

Etiologie

Se pare că agentul cauzal al acestei boli este un virus, etiopatogeneza acestei boli nefiind încă pe deplin elucidată. Boala poate fi generată de o tulburare a metabolismului proteic, cauzat de diferite sorturi de polen, bacterii, ciuperci sau unele substanţe chimice sau de condiţiile de mediu nefavorabile

Simptome

Albinele bolnave îşi pierd capacitatea de zbor, se târăsc în faţa urdinişului, fac mişcări dezordonate, prezintă abdomenul mărit şi corpul negru, cu aspect unsuros, ca urmare a căderii învelişului pilos şi mor cu aripile ţinute sub formă de acoperiş, depărtate şi în jos.

Albinele din stupii afectaţi nu mai adună rezerve de miere, ci dimpotrivă consumă tot ce culeg. În interiorul stupului, albinele bolnave cad de pe faguri, se agită pe fundul stupului, o parte ies pe urdiniş, cad cu faţa dorsală spre pământ, se agită, au trompa întinsă şi nu pot sta în poziţie normală.

Tratamentul medicamentos nu a fost elaborat până în prezent, fiind recomandată, pe lângă măsurile de igienă, schimbarea mătcii la familiile bolnave sau administrarea a 250 ml de sirop călduţ (35°C) cu adaos de 10 % lapte de vacă fiert, tratament care combate eventualele intoxicaţii sau carenţe proteice. Se mai recomandă ca mijloc de tratare a acestei boli sucul de lămâie în 4 litri sirop, sau acidul citric cristalizat, 1 g la un litru sirop, administrat în aceleaşi doze ca mai sus.