ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Ascosferoza (puietul văros)

Ascosferoză este o micoză ce atacă puietul căpăcit şi necăpăcit şi apa­re în familiile insuficient îngrijite, de regulă în lunile aprilie-mai, creşte ca intensitate în iunie şi regenerează în iulie-august.

Etiologie

Agentul patogen este o ciupercă numită Ascosphaera apis care are micelii de ambele sexe. Când cele două tipuri de micelii se întâl­nesc rezultă ascele, nişte formaţiuni capsulare care conţin spori şi a căror viabilitate este foarte mare. Ciuperca se dezvoltă foarte bine la tempera­tura de 20-30°C, sporii având o mare putere de conservare (10-15 ani); rezistă la acţiunea vaporilor de formol şi a fumului de sulf.

Contaminarea se face pe cale bucală, prin intermediul albinelor care îndepărtează puietul bolnav şi transmit astfel boala altor larve sănătoase. Dezvoltarea micozei este favorizată de temperatura şi umiditatea care se întâlnesc în familiile de albine slabe. Primul puiet atacat de Ascosphaera apis este cel de trântor, deoarece acesta se află la periferia fagurilor, unde umiditatea este mai crescută şi căldura mai redusă, apoi se extinde asupra puietului de lucrătoare şi chiar pe cel din botci.

Simptome

Larvele se înnegresc, îşi pierd segmentaţia, pielea se aspreşte şi se acoperă pe tot corpul cu un miceliu alb, rămânând liber numai capul larvei, care apare ca un buton uscat. Larva moare, iar în urma evaporării apei, îşi reduce volumul, se usucă, devine dură asemănătoare unor pietricele de var, de unde şi denumirea populară de "puiet văros". Culoarea ei este albă-gălbuie, atunci când a fost parazitată cu un miceliu de un singur sex, fie verde murdar, atunci când miceliile s-au contopit şi au dat naştere la corpi fructiferi.

Puietul mumifiat este răspândit neregulat pe suprafaţa unui fagure şi nu aderă de pereţii celulei, putând fi scos de albine. Larvele îndepărtate din celule sunt răspândite în faţa urdinişului sau pe scândura de zbor, boala fiind astfel foarte repede recunoscută de apicultor.

Tratamentul se face cu rezultate mulţumitoare cu Micocidin şi Codratin. În funcţie de mărimea populaţiei de albine şi de intensitatea infecţiei se administrează câte 100-150 g Micocidin, prin împrăştiere cu mâna peste rame. Tratamentul se repetă de 3-5 ori, primele două tratamente făcându-se la interval de 3-4 zile, iar ultimele la 7 zile. Dacă infecţia este gravă se poate administra şi sub formă de sirop (1 kg Micocidin la un litru de apă), de 3 ori, câte 250 ml, concomitent cu primele trei administrări de Micocidin pulbere.

Codratinul se poate administra fie amestecat cu zahăr pudră în proporţie de 25 g la un kg zahăr, fie dizolvat în soluţie de zahăr (30 g zahăr la un litru apă), în proporţie de 25 g preparat la un litru soluţie. În funcţie de mărimea familiei de albine şi intensitatea infecţiei, se administrează 100-120 g preparat diluat în zahăr pudră, cu mâna sau cu o sită printre rame, peste albine.

Tratamentul se aplică de 4-5 ori, primele două tratamente la interval de 3 zile, ultimele la interval de 5-7 zile.

Când infecţia micotică este mai intensă, concomitent cu pudrarea se administrează câte 250 ml sirop cu Codratin în hrănitor.

Codratinul dizolvat în soluţie de zahăr mai poate fi administrat şi cu ajutorul unui aspirator, câte 200 ml pentru o familie, tratându-se astfel toate ramele cu sau fără puiet pe ambele părţi de 5-6 ori. Primele două tratamente la interval de 3 zile, ultimele la interval de 5-7 zile.

Se recomandă ca acest produs să nu se administreze în timpul culesurilor principale, iar fagurii goi de la rezervă, din stupinele infectate, înainte de a fi introduşi în stup, să fie aspersaţi sau stropiţi cu o soluţie de zahăr cu Codratin şi lăsaţi să se usuce.

Tratamentul se aplică la primele semne de boală sau în stupinele care în anul precedent au avut micoză înainte de apariţie. "Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Apicultură", producătorul acestui medicament, mai recomandă ca în situaţia în care după vindecarea clinică apar din nou factori favorizanţi dezvoltării micozelor, să se intervină cu una sau două administrări cu Codratin pentru a preveni recidiva.

În cazul în care în stupină apare odată cu această boală şi loca americană sau europeană, în Codratinul diluat cu pudră de zahăr se adaugă 2,5 g teramicină sau oxitetraciclina, se omogenizează şi se presară printre rame, peste albine, respectând acelaşi protocol ca şi în cazul micozei.

De asemenea schimbarea mătcii familiilor bolnave este o măsură recomandată pentru eradicarea bolii.