Știați că ... ?
PDF Print E-mail

…La multe naţii chipul albinei din cele mai vechi timpuri redă simbolul hărniciei, acurateţei şi credinţei familiei sale. Pe monetele multor ţări (Italia, Norvegia, Republica Malita) pînă astăzi se păstrează chipul albinei.

...După invenţia stupului mobil cu rame apicultura a devenit raţională, numai că trebuia să treacă încă 130 ani ca această invenţie să cucerească conştiinţa umană.

...Denumirea multor animale şi plante au legătură cu albinele şi produsele lor (melisa, mierea ursului, meduniţa etc).

...Albinele care fac pază nu cer permisul albinelor străine care încearcă să intre în stup, dar le recunosc după un miros specific. Fiecare familie are mirosul său specific care se elimină de către nişte glande speciale-Nassonov.

...Albina hoaţă bătrînă poate fi recunoscută după corpul ei negru-lucios, care a devenit pleşuv în urma luptei cu albinele familiei atacate care cu mandibulele i-au smuls toţi perişorii de pe corp.

... In natură în afară de albinele melifere se mai întîlnesc şi rudele lor apropiate- albine solitare ( melitele-rozătoare de frunze, megahilele ş.a. circa 300 specii).

...Liniile de curent electric de tensiune înaltă acţionează negativ la activitatea şi vitalitatea albinelor, la ponta reginelor şi în final la productivitatea familiilor de albine, le face agresive.

...Cuvîntul Nectar înseamnă băutura zeilor, legenda spune că acest produs dă viaţă veşnică.

...Larva din care se va naşte o regină în curs de numai 5 zile îşi măreşte greutatea corpului de 3000 de ori, dar din care se va naşte o albină lucrătoare - 1,5 mii ori.

...Albina în situaţii extremale spre deosebire de om îşi poate mări supraveţuirea de 5-6 ori.

...Durata vieţii reginei este de 50- 60 ori mai mare decît a albinei lucrătoare.

...În timpuri străvechi stupii erau vopsiţi cu un fel de soluţie făcută din var proaspăt stins amestecat cu brînză la care se adăuga nişte clei de vişinar.

...Raza de zbor a albinei de la stup pînă la cules de hrană depinde de mai mulţi factori: puterea familiei, condiţiile climaterice, sezon şi perioada zilei, de intensitatea şi concentraţia nectarului a plantelor melifere. De obicei albinele culeg nectar la distanţa de pînă la 2 km de la stupină. În caz de necesitate îşi pot mări distanţa pînă la 3 km, familiile slabe zbor pînă la 1 km, familiile puternice - pînă la 3-4 km.