Înfiinţarea şi organizarea stupinei PDF Print E-mail
Article Index
Înfiinţarea şi organizarea stupinei
Tehnologii de intretinere
All Pages
În alegerea unei vetre bune de stupină trebuie de ţinut cont de 2 factori: floră şi microclimatul. Resursele melifere, ce se află pe o rază de 1000-1500m, au o mare importanţă căci ele sînt folosite pe timp mai puţin favorabil, în timp ce cele mai îndepărtate sînt vizitate numai pe timp foarte bun.

În ce constă microclimatul, se vor evita locuri unde vînturile bat puternic mai ales dinspre nord, periculos pentru iernarea familiilor de albine. De nu avut în aceeaşi rază de zbor şi alte stupine, locul să nu fie umed, mlăştinos ( boli micotice), umbrit în zilele cu arşiţă, să nu se afle în apropierea întreprinderilor, să nu fie lipsit de apă.

Se recomandă un gard de protecţie pentru a evita accesul de animale la stupină. Aşezarea stupilor în prisacă trebuie făcută pentru a înlătura rătăcirea albinelor, dar mai ales a mătcii ieşite la zborul de împerechere.

Stupii se aşează pe postamente la o înălţime de 30 - 50 cm de la sol, pentru ai feri de umiditate, curenţi reci iarna, temperatura solului vara, de atacul şoarecilor.

Controlul familiei

Un control total, adică cu desfacerea cuibului, se poate face numai dacă temperatura aerului în atmosferă este nu mai puţin 14 grade C la umbră. O revizie fugitivă se admite la 12-10 grade C. Înaintea examinării cuibului şi în timpul examinării se vor lua următoarele măsuri: pregătirea inventarului necesar, spălarea pe mîini, folosirea echipamentului de protecţie, folosirea fumului pe deasupra ramelor numai atunci când este nevoie etc. Desfăcînd cuibul apicultorul nu trebuie să facă mişcări bruste, să lovească în stup, să strivească albine, să nu stea în faţă ori în calea albinelor. Se evite furtişagul. Examinarea cuibului să se facă cu un scop precis şi cît mai rapid.

Uneori verificarea activităţii se poate face doar privind activitatea albinelor de la urdiniş sau privind porţiunea din faţa urdinişului numită oglinda stupului.