ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Sistemul glandular (Partea II)

Glandele labiale, în număr de două perechi, prezintă o porţiune situată cefalic (glandele cervicale) şi o porţiune situată în zona toracică (glandele toracice).

Glandele cervicale sunt formate din numeroşi corpusculi secretori. Secreţia acestor corpusculi este neutră din punct de vedere chimic şi se elimină în canalul glandelor toracice, care, la rândul lor se deschid într-o dilataţie de la baza trompei numită salivarium. Secreţia glandelor toracice este folosită la prelucrarea cerii, enzimele produse de aceste glande având rol în digestia lipidelor şi a glucidelor.

Glandele toracice corespund glandelor salivare ale altor insecte şi provin din glandele sericigene ale larvei. Situate în partea anterioară a toracelui, sunt formate dintr-o masă de tuburi foarte ramnificate, care se unesc într-o aglomerare de celule alungite care alcătuiesc un două rezervoare pentru acumularea secreţiei. Această secreţie are un pH slab acid (6,3-7) şi este folosită la diluarea mierii şi a lăptişorului de matcă, ca liant al grăunceoarelor de polen şi la construirea fagurilor.

Glanda Nasonov, numită şi glanda mirosului, are o formă triunghiulară şi este situată între ultimele două tergite abdominale. Glanda comunică cu exteriorul prin intermediul unui canal odorifiant ce are aspectul unei benzi de culoare brun-lucioasă. Atunci când albina lucrătoare îşi îndepărtează tergitele, produsul chimic secretat poate fi eliberat în afară prin acest canal



În secreţia glandei Nasonov au fost identificaţi 7 substanţe:

Substanţa Proporţia (în părţi)
Geraniol 100
Acid nerolic 75
Acid geranic 12
(E) - citral 1
(Z) - citral 1
(E,E) - farnesol 50
Nerol 1

Feromonul secretat de această glandă serveşte la orientare, în special la intrarea în stup, pentru recunoaşterea albinelor care fac parte din acceaşi familie, aşezarea şi adunarea roiului sub formă de ciorchine, la stabilirea poziţiei sursei de apă, de nectar şi polen, a florilor. Este răspândit în atmosferă prin curenţii de aer produşi de mişcarea aripilor pe o rază de până la 100m şi persistă circa 2-3 ore. Cantitatea de feromon secretaţi de albinele lucrătoare creşte cu vârsta, maximul de secreţie înregistrându-se la albinele în vârstă de 28 zile.

Glandele Koshevnikov sunt glande aflate în apropierea acului. Aceste glande sunt mult mai bine dezvoltate la matcă, la albinele lucrătoare fiind mult mai mici. Produc, se pare, mirosuri atractive pentru albine.

Glandele Dufour sunt glande mici, situate în abdomen, în partea inferior-posterioară a acestuia. Secreţia acestor glande este vărsată în camera acului. Are un pH alcalin şi intervine în lubrifierea acului precum şi fixarea ouălor în fundul celulelor.

Glandele Arnhart sunt situate pe ultimul segment tarsal al lucrătoarelor. Ele îşi varsă conţinutul în zona perniţei tarsale. Secreţia glandelor Arnhart e considerată a fi "amprenta piciorului", lucrătoarele depunând substanţa produsă de aceste glande la intrarea în cuib sau pe flori pentru a se orienta.

pagina 1 . pagina 2