Tehnologii şi Echipamnet
Înfiinţarea şi organizarea stupinei PDF Print E-mail
În alegerea unei vetre bune de stupină trebuie de ţinut cont de 2 factori: floră şi microclimatul. Resursele melifere, ce se află pe o rază de 1000-1500m, au o mare importanţă căci ele sînt folosite pe timp mai puţin favorabil, în timp ce cele mai îndepărtate sînt vizitate numai pe timp foarte bun.

În ce constă microclimatul, se vor evita locuri unde vînturile bat puternic mai ales dinspre nord, periculos pentru iernarea familiilor de albine. De nu avut în aceeaşi rază de zbor şi alte stupine, locul să nu fie umed, mlăştinos ( boli micotice), umbrit în zilele cu arşiţă, să nu se afle în apropierea întreprinderilor, să nu fie lipsit de apă.

Se recomandă un gard de protecţie pentru a evita accesul de animale la stupină. Aşezarea stupilor în prisacă trebuie făcută pentru a înlătura rătăcirea albinelor, dar mai ales a mătcii ieşite la zborul de împerechere.

Stupii se aşează pe postamente la o înălţime de 30 - 50 cm de la sol, pentru ai feri de umiditate, curenţi reci iarna, temperatura solului vara, de atacul şoarecilor.

Read more...
 
Inventarul apicol PDF Print E-mail
Stupul - este cel mai important utilaj apicol cu rol de adăpost pentru familia de albine, de depozit al rezervelor de hrană, recoltă precum şi pentru transport.

Stupul trebuie să se caracterizeze prin simplitate în construcţie pentru a fi uşor mînuit şi transportat. Acesta va avea o capacitate necesară dezvoltării familiei de albine în perioadele de vîrf din lunile mai-iunie, pentru depozitarea rezervelor de hrană- miere şi păstură- şi pentru depozitarea recoltei. Principalele părţi componente sunt fundul, corpul, capacul, diafragmele şi ramele.

În producţia de stupi să va păstra constantă lungimea ramei 435 mm pentru toate tipurile de stupi. Ramele pentru cuib au înalţimea de 300 mm sau de 230 mm iar ramele pentru recoltă au înălţimea de 162 mm.

Se întîlnesc 2 tipuri de stupi - orizontali şi verticali.

  • stupul orizontal - este un adăpost pentru albine format dintr-o încăpere paralellipipedică în care ramele sînt aşezate pe un singur rînd. Părţile componente ale stupului sînt- corpul stupului, rama, podişorul, capacul, baza de fixare şi echipamentul stupului. La acest tip de stup cuibul se formează central pe mai multe rame. Lateral în stînga şi în dreapta cuibului sînt aşezate ramele pentru depozitatea rezervelor de hrană. Capacitatea stupului este de 20 rame cu dimensiuni de 435 X 300 mm model Dadant.
  • stupii verticali - au ramele suprapuse pe 2 sau mai multe rînduri, în interiorul aceleaşi cutii sau în corpuri etajate, pot avea deschiderea deasupra sau lateral iar ramele din interior pot fi aşezate în pat rece sau cald. Ramele aşezate în pat rece sînt perpendiculare cu peretele urdinişului, iar ramele aşezate în pat cald sînt paralele cu urdinişul. Se cunosc următoarele tipuri de stupi verticali: stup miltetajat cu 3 - 4 corpuri, stup vertical cu 10 - 12 rame Dadant şi cu magazine.
 
Utilaje pentru lucrări în stupină PDF Print E-mail

 

Rolul utilajului apicol este de a uşura munca apicultorului şi ai da posibilitate să execute îngrijirea familiilor de albine în conformitate cu normele tehnice de deservire. In acest scop sînt folosite: dalta apicolă, afumătorul apicol, pintenul apicol, peria, scărarul, scaunul apicol, lădiţa pentru transportat rame, roiniţa, căruciorul apicol, gratiile de urdiniş, hrănitorul, cuştile pentru mătci, adăpătorul, cîntarul de control, dulapul pentru păstrarea fagurilor si altele.

Inventarul stupinei trebuie să ţină cont de numărul stupilor, de scopul urmărit de apicultor etc.

Unelte şi utilaje pentru recoltarea şi extracţia mierii:
Furculiţa - serveşte la deschiderea fagurilor (sculă), cuţitul de descăpăcit, sită (filtru) de strecurat mierea, extractorul de miere (există 2 tipuri: tangenţial şi radial), centrifuga pentru extracţia mierii din descăpăceală, ţeava de descăpăcit, masa de descăpăcit, vase pentru miere.

Unelte şi dispozitive pentru obţinerea, extracţia şi condiţionarea cerii:
rama clăditoare, topitorul de ceară cu abur, topitorul solar, presă pentru ceară.

Unelte şi materiale pentru creşterea mătcilor:
rame port-botci (ramele de creştere), izolatoare, rame de eclozionare, pe care sunt ţinute cuştile pentru eclozionare de tip Zander, Titov, lărgitorul de celule, şablon (modelator de botci), şipca de creştere (leaţ), dopuri de creştere, rame port-botci, suport-botcă, coliviile pentru introducerea şi transportul mătcilor.

Echipamentul de protecţie: Masca, halat, mănuşi, combinezon

Laboratorul stupinei, este o cameră absolut necesară pentru stupinele mai mari. Aici se ţin la un loc toate uneltele care se folosesc în apicultură pentru a le avea la îndemînă. Aici reparăm stupii, topim ceara, extragem mierea, păstrăm polenul etc.